Bahan-bahan
1 ekor ayam
1 biji kelapa
½ senduk minyak
1 genggam ketumbar
1 sudu kecil adam manis
10 biji cili kering digiling
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 ruas lengkuas dan halia
2.5 sm kayu manis
4 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
10 sen asam jawa
setengah sudu gula
Sedikit belacan
Cara-cara
- Ayam dibersihkan tetapi jangan dipotong-potong, kemudian dibasuh dan toskan airnya.
- Ketumbar, adam manis, bawang merah, bawang putih, lengkuas dan halia digiling hingga lumat kemudian digaulkan pada ayam hingga rata.
- Asam jawa dicampurkan dengan 1 sudu makan air kemudian diramas ambil airnya dan masukkan ke dalam ayam.
- Panaskan minyak di dalam periuk kemudian tumiskan cengkih, kayu manis, buah pelaga serta cili kering sehingga garing.
- Sesudah itu masukkan ayam dan tuangkan santan kelapa sehingga cukup tenggelam ayam.
- Tambahkan garam, gula serta serbuk perasa secukup rasa kemudian masaklah sehingga kering dan ayam empuk.
- Bila telah masak bolehlah diangkat untuk dihidangkan.
0 komen:
Post a Comment